Közbeszerzési kiírás elektromos gépjárművek és töltőberendezések beszerzésére

A Jedlik Ányos Klaszter által javasolt célkitűzésekkel összhangban újabb jelentős lépés történt a környezetkímélő járművek hazai számának növelése érdekében.

A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) honlapján két ajánlati felhívás jelent meg, amelyek közül az első a tisztán elektromos járművek beszerzésére, a másik pedig a járművek működtetését szolgáló töltőinfrastruktúra telepítésére nyújt lehetőséget, elsősorban a központi költségvetéshez tartozó intézmények számára. Az intézkedés meghatározott célja az, hogy az elektromos mobilitás elterjedésének, illetve továbbfejlesztésének gyors és hatékony eszköze legyen, az NGM által korábban kiírt pályázatokkal összhangban. A korszerűsítés emellett elősegíti az új, fejlett technológiák meghonosítását is.

A KEF a tisztán elektromos járművek beszerzése során (tehát a szintén zöld rendszámos plug-in hibridekre nem vonatkozik a kiírás) öt meghatározott kategóriában vár ajánlatot a tenderre jelentkező cégektől: ezek között megjelölték az egyterűeket és a kisáruszállító haszonjárműveket is. A kétéves időtartam alatt nettó 2,5 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre.

Ezzel párhuzamosan írta ki a KEF az elektromos járművek töltésére szolgáló berendezésekre vonatkozó közbeszerzést is. A kiírás szerint minimum 22 kW teljesítményű váltakozó áramú (AC), illetve minimum 22 és minimum 50 kW teljesítményű egyenáramú (DC) töltőkkel lehet pályázni. A tájékoztató szerint a beszerzés magában foglalja a töltőberendezések szállítását, felállítását, beüzemelését, tesztelését és ellenőrzését is. A keretösszeg két év alatt nettó 4,7 milliárd forint.

Mindkét felhívás tartalmazza annak lehetőségét is, hogy intézményi igénytől függően a megkötésre kerülő keretmegállapodás alapján egyéb EU-forrásból is támogatott elektromos járműveket és töltőket is is be lehessen szerezni.

A két közbeszerzés a 168/2004 (V. 25.) kormányrendelet által meghatározott intézmények gépjárműállományának korszerűsítését szolgálja. Ezek közé tartoznak például a minisztériumok, a központi költségvetésben önálló fejezettel rendelkező országos hatáskörű hivatalok és a társadalombiztosítási költségvetési szervek.

A Jedlik Ányos Klaszter nagy jelentőséget tulajdonít a kormány döntésének, amely megerősíti az állami gépjárművek környezetbarát módon történő korszerűsítését. Ezzel sikerült egyben megkezdeni a hazai elektromobilitási stratégiát megalapozó Jedlik Ányos-terv egyik elemének megvalósítását is, hiszen az intézményi flottákban az első néhány darab után immár több százas nagyságrendben állhatnak szolgálatba a lokálisan emissziómentes környezetkímélő járművek. Töltési infrastruktúrájuk biztosítása pedig azt eredményezi, hogy az üzemanyagul szolgáló villamos energiához az érintett intézmények karbonmentes forrásokból juthassanak hozzá. Örömünkre szolgál, hogy a Jedlik Ányos Klaszter és munkabizottságai hozzájárulhattak ezeknek az intézkedéseknek a megalapozásához.

EU elektronikus közbeszerzési értesítő:

Ajánlati felhívás – Gépjárművek

Meghosszabbítva 2017. április 12-ig! A változásokat vagy további információt tartalmazó hirdetmény: ITT !

Ajánlati felhívás – Töltőberendezések

Meghosszabbítva 2017. május 9-ig! A változásokat vagy további információt tartalmazó hirdetmény: ITT !