Ismét bővül az elektromos járművek állami támogatása

A Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára augusztus 29-én bejelentette, hogy a kormány bővíti az elektromos autók vásárlásának támogatási körét. Lepsényi István az ELMŰ-ÉMÁSZ elektromos autókból álló új flottájának átadásán azt is közölte, hogy a környezetbarát közlekedés terjedését adminisztratív könnyítésekkel is segíti a tárca.

 

Az NGM államtitkára ismertette az állami támogatásra vonatkozó új döntést, melynek értelmében jogi személyeknél 5 helyett akár 35 tisztán elektromos jármű esetében is igénybe vehetik a vásárlási kedvezményt, a költségvetési intézményeknél pedig nem lesz felső határ. A 2016-ban meghirdetett pályázati rendszer a vételár 21 százalékáig, legfeljebb 1,5 millió forintig támogatja a tisztán elektromos hajtású személy- és kishaszon gépjárművek beszerzését. A kormány a tavalyi évben 2 milliárd forintot biztosított a tisztán elektromos hajtású személy- és kishaszon-gépjárművek beszerzésének támogatására. Az intézkedés keretében mostanáig több mint 700 millió forint értékben közel 500 támogatási kérelemről döntöttek, miközben a pályázók között a tavalyi 30 százalékról 42 százalékra emelkedett a magánszemélyek aránya.

Magyarországon jelenleg több mint 3100 zöld rendszámos autó közlekedik, ezeknek nagyjából fele tisztán elektromos hajtású, a másik fele pedig külső áramforrásból tölthető (plug-in) hibrid. A csak akkumulátoros (BEV), azaz lokálisan valóban zéró emissziós járművek aránya folyamatosan nő.

A támogatás kiterjesztése mellett változatlanul életben maradnak a Jedlik Ányos-terv keretében bevezetett korábbi ösztönzők, tehát a zöld rendszámos járművek üzembentartói nem fizetnek regisztrációs adót és forgalomba helyezési illetéket, cégautóadót és helyi gépjárműadót, valamint mentesek a visszterhes vagyonszerzési illeték alól is.


Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Lepsényi István elmondta, hogy a kormány folytatja a közvetlen piacösztönző programot, amelyhez a következő évre is rendelkezésre állnak a szükséges források. Emellett támogatni fogják az elektromos taxik vásárlását és üzemeltetését, valamint az elektromos carsharing (közösségi járműmegosztó rendszerek) további terjedését. Az eddigi pályázókon túl ügyvédi irodák, egyéni ügyvédek is igénybe vehetik a támogatást. Az államtitkár hozzátette: a kedvező üzemeltetési tapasztalatoknak köszönhetően bővül az állami elektromosautó-flotta, a beszerzéshez az önkormányzatok és az állami tulajdonú cégek is csatlakozhatnak.

A kormány tervei szerint 80 kilométerenként épülnek majd nagy teljesítményű (44 kW feletti) egyenáramú elektromos “villámtöltő-állomások” a fontosabb főútvonalak mentén, míg az ennél kisebb teljesítményű, váltakozó áramú gyors töltőket többnyire a célállomásoknál telepítik. Ezt a folyamatot kiegészíti, hogy az önkormányzatok száz százalékos, vissza nem térítendő állami támogatással létesíthetnek új elektromos töltőállomásokat, így az ország hamarosan teljesen átjárható lesz elektromos autókkal. Eddig 535 millió forint értékben 75 önkormányzat 443 töltőpontra vonatkozó pályázatát hagyták jóvá. (Egy töltőberendezésen az EU-szabványok szerint több töltőpont is működtethető.)

Lepsényi István hangsúlyozta, hogy az elektromos járművekkel csökken a közlekedésben a gépjárművek által kibocsátott káros anyagok és az üvegházhatású gázok mennyisége, mérséklődik a nemzetgazdaság fosszilis energiahordozó-igénye és növelhető energiabiztonság, emellett fontos gazdasági érdek bekapcsolódni a járműgyártás előtt álló fejlődésbe is.

A pályázati kiírásról további információt az e-Mobi honlapján találhatnak!

forrás: MTI/JÁK