A Kormány is támogatja a JÁT-ot

Tegnap jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy a Kormány támogatja a Jedlik Ányos Tervet. A Terv elfogadásával és a Jedlik Cselekvési Terv végrehajtásával hazánk az egyik első uniós tagállam, amely rendelkezik az elektromobilitás elterjedését ösztönző nemzeti cselekvési tervvel. A JÁT kidolgozását az alternatív üzemanyagok infrastruktúrájának kiépítéséről szóló 2014/94/EU európai parlamenti és tanácsi irányelvben foglalt tagállami kötelezettség is indokolja.

A Nemzetgazdasági Minisztérium Varga Mihály miniszter úr 2014. március 13-i sajtótájékoztatóját követően megkezdte a JÁT részleteinek kidolgozását. Az NGM és a Nemzeti Innovációs Hivatal (mely 2015. január 1-e óta Nemzeti Kutatás, Fejlesztési és Innovációs Hivatal néven működik, a továbbiakban: NKFIH) felügyelete mellett létrejött 2014. szeptember elején a Jedlik Ányos Klaszter (a továbbiakban: Klaszter), az elektromobilitás szempontjából legfontosabb érintetteket tömörítő szakmai platform. A Klaszter – Alapító Okirat szerinti – legfőbb célja, hogy széles szakmai konszenzuson alapuló inputtal szolgáljon a JÁT gyakorlati megvalósításához. A bejelentés óta eltelt időszakban a Nemzetgazdasági Minisztérium számos egyeztetést tartott a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium érintett szervezeti egységeivel, számos szakmai szervezettel és az iparág releváns képviselőivel. A JÁT kidolgozásában a Nemzetgazdasági Minisztérium segítségére volt a Klaszter, a Magyar Mérnöki Kamara, és az NKFIH.

A terv kidolgozásában számos javaslatot fogalmazott meg a Klaszter, amelyeket beépítettek a végeleges, Kormány által is támogatott dokumentumba. A munka azonban tovább folytatódik, hiszen a Klaszter egyes munkacsoportjaiban további javaslatok fogalmazódnak meg, amelyekkel a Terv végrehajtását segítik. Az energetikai, közlekedési, innovációs és jogi bizottságok a nyár folyamán is folymatosan üléseznek, hiszen még ebben az évben számos jogszabálymódosítást és eljárásrendet kell kidolgozni, valamint javaslatot kell tenni a villamosenergia törvény módosítására is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük