52 ezer elektromos autó lehet 2020-ra

Július 21-én a KPMG székházában ülésezett a Klaszter Energetikai Munkabizottsága. Az ülésen tárgyaltak arról, hogy milyen kereskedelmi modell kidolgozásával lehetne elősegíteni a töltők terjedését, valamint szó volt arról is, hogy milyen eljárásrendet javasoljanak a Kormánynak és az önkormányzatoknak a töltők telepítsével kapcsolatban.

A megbeszélésen a Klaszter vezetői mellett részt vettek az E.ON, a KPMG, a Műszaki Egyetem, az Energia Hivatal, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium, az MTA, a Démász, az Elmű, a PWC, az MVM Partner, az Óbudai Egyetem valamint Elektromotive Hungary Kft. szakértői és vezetői.

A több mint kétórás tanácskozáson a résztvevők számos feladatot és problémát azonosítottak, amelyeket almunkabizottságokba szervezve tárgyalnak meg a nyár folyamán. Az alapinfrastruktúra kialakításáért felelős munkacsoprotot az Óbudai Egyetem szakértői vezetik, amelynek egyik fő feladata, hogy javaslatot tegyen arra, milyen elv mentén kezdődjön el a töltők telepítése. Az almunkabizottság olyan témákat is tárgyal majd, mint töltőállomások létesítésével kapcsolatos fontosabb kérdések, a hálózati tarifa kérdései, valamint elmemzik, hogy a töltőhálózat kiépítésével milyen terhelés nehezedik majd a villamosenergia hálózatra és mikor, milyen ütemben kellene azt fejleszteni. A JÁT prognózisa szerint 2020-ra ugyanis az összes elektromos személygépkocsi száma mintegy 52.000 db lesz, amely meredeken növekszik a 2020-2030 közötti időszakban. Ehhez kell igazítani a töltők számát is, amely 2020-ra el kell, hogy érje a forgalomban lévő autók számának 10%-át.

A kereskedelmi modell és koncepció kidolgozására alapított almunkabizottságot a KPMG szakértői vezetik. Feladatuk elsősorban, hogy választ keressenek arra kérdésre, hogy az elektromos autó tulajdonosa töltés után hogyan kap számlát, a háztartásokban és egyéb töltési pontokon hogyan mérjék a fogyasztást, milyen szerződéseket kell a töltőpont tulajdonosa, üzemben tartója és a terület tulajdonosa között kötni és milyen díjszabási rendszert alakítsanak ki.

A munkabizottságok vitaanyagai július 31-ig készülnek el, amelyeket az Energetikai Bizottság tárgyal meg, majd a jogi vonatkozású javaslatokat tovább adják a Jogi Munkabizottságnak. A Klaszter a végeleges állásfoglalását szeptember 30-áig készíti el a Kormány részére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük